Suomen UNICEF: ”Hyviä uutisia”

31.10.2018
Kuva: Jussi Kivipuro / Suomen UNICEF.

Lähes kahden vuosikymmenen aikana yhdessä on saatu aikaiseksi hyviä uutisia.

Siirryin yksityissektorilta järjestötyöhön yhdeksänkymmentäluvun lopulla. Yksi ensimmäistä asioista, minkä opin työmme tarpeellisuudesta oli se, että maailmassa kuoli päivittäin 34 000 alle viisivuotiasta lasta ennaltaehkäistävissä oleviin syihin.

Luku pysäytti – ei vain suuruutensa vuoksi vaan siksi, että jokainen numero oli yksi lapsi, jonka traaginen kohtalo kosketti kaikkia tämän lähimmäisiäkin. Pysäyttävää oli myös ymmärtää, että lähes kaikki lapset olisi voitu pelastaa.

Nyt lähes kaksi vuosikymmentä myöhemmin julkistimme tuoreimmat luvut ja mieleni täytti surun lisäksi ilo. Tänään kuolee 15 000 lasta päivässä. Yksikin lapsi on liikaa, mutta luku osoittaa, että pitkäjänteisellä työllä saadaan edistystä aikaan.

UNICEFilla on ollut merkittävä rooli lapsikuolleisuuden vähentymisessä. Olemmehan läsnä 155 maassa vahvistamassa valtioiden perusterveydenhuoltoa. Vuosien ajan olemme myös olleet yksi suurimmista lasten rokottajista. Yksistään vuonna 2017 turvasimme yli 78 miljoonalle lapselle tuhkarokkorokotteet.

Näitä hyviä uutisia löytyy kaikilta työmme osa-alueilta: yli 2 miljardia ihmistä on saanut puhtaan veden, 91 prosenttia maailman lapsista on koulussa ja esimerkiksi polio on lähes hävitetty maailmasta.

UNICEFin työn takana ovat tukijamme, lahjoittajamme ja yhteistyötahot kuten Nenäpäivä ja sen myötä rakkaat kumppanijärjestömme. Todellisia muutoksia saadaan aikaan vain yhteisellä, pitkäjänteisellä työllä.

Kiitän teitä lämpimästi siitä, että mahdollistatte järjestöjen työn lasten hyväksi.

Marja-Riitta Ketola
pääsihteeri, Suomen UNICEF ry