Muistatko orvot burundilaislapset?

30.10.2015
Nenäpäivä tapasi kolme sisarusta Burundissa 2013 (kuva: Belgian Punainen Risti)

Punainen Risti auttaa Nenäpäivän tuella Burundissa. Yksi avunsaajista on 9-vuotias orpolapsi Daniel sisaruksineen.

Moni suomalainen muistaa Yleisradion vuoden 2013 Nenäpäivä-ohjelmassa nähdyn pienen Danielin. Daniel eli Burundissa Bugabiran kunnassa yhdessä pikkuveljensä ja sisarensa kanssa. Kolme aids-orpoa yritti jatkaa elämää keskenään, ilman vanhempiaan. Vanhimpana lapsista Daniel oli perheensä pää. Kaksi vuotta sitten Danielilla oli vain yksi toive: kuolla pois. Danielin kivettyneet kasvot piirtyivät tuhansien suomalaisten mieliin. Moni silmä kostui.

Ruokaa, koulutusta ja katto pään päällä

Kuluneiden kahden vuoden aikana Danielin oma yhteisö on rakentanut sisarusten talon uudelleen. Heillä on talossaan kolme makuuhuonetta, pieni olohuone, vaatimaton keittiö ja käsienpesumahdollisuudella varustettu vessa. Lasten vuoteiden päällä on moskiittoverkot. Oman keittiöpuutarhan tuotteita täydentää pääsy YK:n maailman ruokaohjelman avunsaajien joukkoon. Lapset ovat saaneet vaatteita, koulu-univormut, koulutarvikkeita ja kotitalousvälineitä. Danielin pienestä perheestä on lopulta kasvanut malli muille.

Vapaaehtoiset auttavat

Syyskuussa 2015 Danielin kasvoille leviää tuon tuostakin leveä hymy. Asiat ovat nyt hyvin. Danielin mielestä sairastelun vähentyminen sekä mahdollisuus syödä itsensä kylläiseksi ovat juuri nyt kaikkein hienoimmat asiat elämässä. Burundin Punaisen Ristin vapaaehtoiset Bugabirassa ovat iloisia todistaessaan muutoksia Danielin ja hänen sisarustensa elämässä. Myös heidän koulunkäyntinsä sujuu paremmin. Eräs kylän vapaaehtoisista auttaa lapsia kotiläksyjen kanssa, samaan tapaan kuin Punaisen Ristin vapaaehtoiset pyörittävät läksyhelppitoimintaa Suomessa.

Levottomuudet aiheuttavat huolta

Burundia viime vuoden vaalien yhteydessä ja sen jälkeen vaivanneet levottomuudet ovat heijastuneet myös Bugabiraan. Daniel kertoo, että eräänä päivänä heidän ovelleen tuli miehiä varoittamaan, että lasten tulisi paeta kotoaan oman turvallisuutensa vuoksi. Punaisen Ristin vapaaehtoiset epäilevät, että miesten tarkoituksena oli kaapata lasten talo itselleen. Punaisen Ristin osaston puheenjohtaja sai Danielin rauhoittumaan, ja lupasi pitää lapsista huolta jos kriisi pahenee. Viimeisenä keinona puheenjohtaja lupasi ottaa lapset pakomatkalle mukaansa ja huolehtia heistä. Onneksi Danielin sisaruksineen ei ole tarvinnut lähteä kotoaan. Noin 100 000 burundilaista on joutunut pakenemaan Tansaniaan, jossa he elävät pakolaisleireissä.
 

Tue Nenäpäivän järjestöjen työtä kehitysmaiden lasten hyväksi 

Tutustu Nenäpäivän tukemaan Suomen Punaisen Ristin työhön

Boliviassa ja Burundissa >>

Juttu: Suomen Punainen Risti >>