Lukutaito mahdollistaa kehityksen

22.11.2015
Innokkaita oppilaita Haitilla. Kuva: SASK

Yli puolet haitilaisista ei osaa lukea. Nenäpäivän tuella tämä voidaan muuttaa.

SASK tukee Nenäpäivä-varoin haitilaisten nuorten kouluttautumista. Tuhannet naiset ovat hankkineet lukutaidon Nenäpäivän ja SASKin hankkeen avulla, ja saavat nyt myös ammatillista koulutusta.

Yksi lukutaitokouluttajista on Hermione Césan Ménard, joka pitää naisten lukutaitopiiriä kotonaan Port-au-Princessä, Haitin pääkaupungissa. Viisi vuotta maanjäristyksen jälkeen hän on hitaasti onnistunut rakentamaan romahtaneen talonsa tilalle uuden. Sinne, neljän lapsen kotiin, ahtautuvat lukutaitopiirin 40 naista arki-iltaisin klo 16.00–20.00.

Kun naisten lukutaito kehittyy, hyötyy kehityksestä perheet, lapset ja kokonaiset yhteisöt. 
Lukutaitopiireillä on onnistuttu parantamaan naisten koulutustasoa, sillä katukauppiaina työskentelevät naiset hankkivat lukutaidon lisäksi matemaattisia taitoja ja oppivat mm. osuuskuntatoiminnasta. 

Köyhän Haitin kouluista 80 % on yksityisiä, joten suurimmalla osalla nuorista ei ole mahdollisuuksia pyrkiä niihin. Nykyään ammatillista koulutusta tarjotaan myös nuorille, jotka kaipaavat lisäkoulutusta lukutaitotodistuksen suoritettuaan. Nenäpäivän tuella koulutusaloina ovat ompelu, muuraus ja putkityöt, jotka nuoret olivat itse tunnistaneet parhaiten työllistäviksi aloiksi.

Tue Nenäpäivän järjestöjen työtä kehitysmaiden lasten hyväksi 

Tutustu Nenäpäivän tukemaan SASKin työhön

Intiassa, Nepalissa, Haitilla ja Ghanassa >>

Juttu: SASK >>