Arja Koriseva Etiopiassa: ”Nuoret vaikuttavia rohkeudessaan”

06.11.2018

"Lähdin Etiopiaan hankematkalle ajatellen, että näen köyhyyden ja kuivuuden. Mutta se rehevyys ja mielettömät maisemat sekä ihmisten yhdessä oleminen ja tekeminen toi valtavan rauhan.

Matka olikin voimaannuttavaa ja toiverikas, ihana elämys. Se oli reissu, jota tiedän pureskelevani pitkän aikaa, palaavani moneen asiaan, mitä siellä oli. 

Oli suuri kokemus kokea paikallisten todellista arkea. Useissa pikkukylissä oli samanlainen touhu ja läsnäolo, joka toistui kaikkialla. Ja kuinka onnellisia he olivatkaan siitä vähäisestä, mitä heillä oli. He selvästi pitävät toisistaan huolta. Oli yhteisöllisyyttä, josta huokui lämpö. Kenelläkään ei ollut kiirettä. Lisäksi Etelä-Etiopia on sadekauden jälkeen rehevä, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään niin sitä kuivempaa ja karumpaa maa on. Samalla avun tarve vaihtelee. Me esimerkiksi vierailimme alueilla, jossa viljeltiin banaania, maissia ja kahvia, ja maaperä on selkeästi hyvin ravintorikasta. Mitä kaikkea siellä voiskin viljellä jos olisi tietotaitoa? 

Olikin ihanaa nähdä se työ, minkä Plan International Suomi on tehnyt ja miten järjestö toimii siellä. Kyläyhteisöissä ollaan kauhean onnellisia ja ylpeitä tiedoista sekä järjestön työstä. Paikalliset seisovat voimallisesti sen takana, että Plan on uskottava organisaatio, jonka kädenjälki näkyy. Työ on selkeästi tuottanut tulosta ja toiminnassa halutaan olla mukana. 

Koskettavia hetkiä olivat ne, kun tytöt avautuivat silpomisesta ja kuinka heille tuli ymmärrys asiasta. Yleensä silpominen on juhlava seremonia. Eräs tyttö oli silvottu kuusivuotiaana ja meni kuusi vuotta ennen kuin hän sai tietää, mitä oli tapahtunut, mitä oli tehty ja miksi. Tytön silmistä näki, kuinka hän pystyi palaamaan siihen hetkeen ja siihen pelkoon. Hän kuvaili, kuinka hänestä otettiin tiukasti kiinni, minkä jälkeen nainen partaterän kanssa silpoi hänet. Lopuksi käytettiin vielä lantaa ja tuhkaa. Kukaan ei sanonut, mitä tapahtui ja miksi. Tyttö vuoti kolme päivää uskoen, että hän kuolee.

Tyttö oli selvästi ymmärtänyt, kuinka vaarallinen perinne on kyseessä. Hän on myös ymmärtänyt, miksi se ei ole välttämätöntä. Nämä nuoret olivat todella vaikuttavia siinä rohkeudessaan: kuinka he kertoivat kokemuksistaan, vaikka samaan aikaan pystyin aistimaan sen pelon ja kivun läsnäolon. Ja samalla se vahvuus, kuinka he olivat saaneet perheensä uskomaan siihen, että traditioon mahdollista lopettaa ja sitä vastaan on mahdollista taistella. Tekikin mieli niin halata nuoria ja kertoa, että hei te teette niin arvokasta työtä. Nyt myös perheen isät ja pojat puhuvat silpomisesta. Sekin ajatus, että nainen on vasta silpomisen jälkeen nainen, on ollut mahdollista pyörtää. 

Ja kuinka tabu kuukautiset ovat olleet! Nyt nuoret olivat onnellisia kaikista kuukautisjutuista ja heillä on sanottu kuukautissuojien osuuskunta. Sen työntekijät tekevät kestositeitä, joihin perheillä ja tytöillä on varaa. Koska nuorten työttömyys Etiopiassa on kamalan korkeaa, nuorista todella välittyy, kuinka tärkeää työ heille on.  

Nenäpäivä ja Plan työllistävät yhdessä ihmisiä, jotka kertovat yhteisöissä silpomisen vaarallisuudesta ja vievät tietotaitoa kuukautisista ja hygieniasta eteenpäin. Jotta tieto saadaan perille, vaaditaan konkreettista työtä, rahaa ja ihmistyövoimaa. Se vaatii jalkautumista pikkukyliin. Nenäpäivä ja Plan auttavat tässä. Kerätyillä varjoilla paikallisille on tarjottu materiaaleja ja ompelukoneita, mikä on mahdollistanut osuuskunnan toiminnan.

On tärkeää, että ymmärrämme omastamme antaa ja jakaa. Omassa työssäni koen vahvasti antamisen iloa. Voin suureen ääneen huutaa oman työni ja julkisen arvoni kautta ja siten ravistella ihmisiä. Jos olisit syntynyt esimerkiksi Etiopiaan, mitä toivoisit? Hyppää sinne ajatuksissasi. Auta sinäkin ilon kautta auttamaan maailman lapsia – ei liian ryppyotsaisesti eikä surumielin!

Arja Koriseva
Viihdetaiteilija ja Nenäpäivän 2018 kampanjakasvo

Lue myös Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinäsen teksti järjestön työstä.

Nenäuutiset